Blog

Het Vlaams regeerakkoord: aankondigingen in verband met erfbelasting.

De Vlaamse regering kondigt enkele opvallende maatregelen inzake erfbelasting aan: de vriendenerfenis, de afschaffing van het duo-legaat en de verlenging van de risicoperiode voor niet-geregistreerde schenkingen naar vier jaar. Lees er alles over in ons nieuwste blogbericht!

Minderjarige erfgenamen kunnen een nalatenschap ook zuiver aanvaarden.

Eén van de erfgenamen is minderjarig of meerderjarig en onbekwaam. Wat nu? Kan de nalatenschap dan slechts aanvaard worden onder voorrecht van boedelbeschrijving? Neen, ook een zuivere aanvaarding door een minderjarige erfgenaam en door een meerderjarige onbekwame erfgenaam is mogelijk en in vele gevallen zelfs in het belang van de erfgenamen! Wat zijn de voorwaarden en hoe gebeurt deze aanvaarding dan?

Uw kleinkinderen begunstigen… wat zijn de mogelijkheden!

Grootouders kunnen hun kleinkinderen begunstigen via een schenking of in hun testament, maar de kinderen kunnen ook na het overlijden van de grootouders zorgen voor een generation skipping, door de nalatenschap te verwerpen. Zowel in Vlaanderen als binnenkort in Wallonië kunnen de kinderen ook belastingvrij hun erfdeel doorschenken aan de eigen kinderen, om op die wijze een generatiesprong te realiseren.

Aangifte nalatenschap - schatting vastgoed door Vlabel?

Mogelijkheden voor de waardering van een onroerend goed in de aangifte nalatenschap.

Laat uw kleinkinderen een bescheiden erfdeel na en bespaar op de successiefactuur!

Indien u in rechte lijn slechts 12.500 euro erft, dan geniet u een feitelijke vrijstelling in de erfbelasting. Wat moet u hier concreet voor doen? Waarom is dit vooral voor grootouders interessant?

Vlaamse successierechten voor u gekaderd

Hoeveel erfbelasting (of successierechten) bent u verschuldigd op hetgeen u erft? Wat zijn de tarieven en welke vrijstellingen kunt u genieten?